diverzitás_logó

 

 

Közösségépítés, esélyteremtés és szemléletformálás
a fenntartható életmódról Gödöllőn.

virágzó papír
magbonbon
virágzó papír

 

 

A Diverzitás Alapítvány 2018 óta Gödöllőn és térségében dolgozik a helyi közösség építéséért és a hátrányos helyzetűek munkaerő-piaci esélyegyenlőségéért.

Céljuk, hogy egy befogadó és a természeti környezetünkkel összhangban élő társadalmat építsenek, amelyben a hátrányból indulók támogatást kapnak a személyes fejlődéshez, képességeik kibontásához, értékteremtő munka végzéséhez és közösséghez való csatlakozáshoz.

Diverzitás kert
Diverzitás virágzó papír

A szociális kert története

2019 tavaszán hosszas keresés után Gödöllő blahai városrészében hozták létre a település első szociális kertjét, Holdvilág Szociális Kert néven, és két éven át dolgoztak itt. A 6000 négyzetméteres területen szinte nulláról építették fel az ökológiai művelésű kertet, ahol esélyt kaptak a munkára a fogyatékossággal élők, vagy olyanok, akik különböző okokból nehezen tudnak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni. Számukra átmenetet képezhet, tapasztalatszerzési lehetőséget nyújthat a szociális kertben végzett munka.

2021-ben új helyszínt kellett keresniük a szociális kertnek, és reményekkel telve, de kissé fájó szívvel hagyták el a blahai Holdvilág Kertet. Adódott egy kedvező lehetőség: új helyszínen folytatták a megkezdett utat, a MATE (volt SZIE) területén a SZIA Kertben, és jelenleg is itt működik az ökológiai művelésű kert. Immár akkreditált foglalkoztatóként két megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő munkatársuk van, emellett közfoglalkoztatottakkal is dolgoznak. A megtermelt zöldségeket jelenleg a helyi kosárközösségben lehet megvásárolni, illetve egy étteremnek is beszállítanak.

Diverzitás kert

Mitől szociális egy kert?

Attól, hogy a mezőgazdasági termelésen kívül van más feladata, funkciója is: a Diverzitás esetében ez egyrészt az oktatás, szemléletformálás, azaz a biokertészkedés, ökológiai gazdálkodás és a zöld, környezeti szempontból fenntartható életmód népszerűsítése, gyakorlati fogásainak bemutatása, elterjesztése. Másrészt fontos feladata szociális kertjüknek az is, hogy munka- és fejlődési lehetőséget nyújtson hátrányos helyzetűeknek, például fogyatékkal élőknek, tartós munkanélkülieknek.

Forrás: https://diverzitasalapitvany.hu/ és  https://www.facebook.com/diverzitasalapitvany