Zsebszöveg – így biztosítsd a befogadó környezetet!May 12, 2024

Te is érezted már úgy, hogy valaki kérdése vagy kommentje nem helyénvaló és nem tudtad hogyan reagálj rá? Volt már olyan, hogy egy beszélgetés után megbántad, hogy nem reagáltál egy bántó megjegyzésre? Egy előre kigondolt mondat segíthet az ilyen helyzetek kezelésében.

Ilyen kellemetlen pillanatok adódhatnak valaki más előítéletéből, a befogadó gondolkodásmód vagy viselkedés hiányából. Korábbi bejegyzésemet olvasva már tudod, hogy mi a helyes és tiszteletteljes kifejezés és szeretnél ennek érvényt szerezni. Egy előre kigondolt mondattal megtörheted az esetlegesen kényelmetlen beszélgetést és egy pillanatra átgondolhatod a történteket.  Ehhez mindenképp szükséged lesz akaraterőre, bátorságra, nyitottságra, tanulás iránti vágyra. Abszolút megéri a befektetett energia, az eredmény önmagáért fog beszélni a jól működő kapcsolatok formájában.

Zsebszöveg - így biztosítsd a befogadó környezetet!

Útmutató a zsebszöveghez

Zsebszövegnek nevezzük azokat az előre “bekészített” mondatokat, amelyeket előhúzhatsz, ha sértő vagy helytelen szóhasználaton kapsz valakit. Elsőre mesterkéltnek tűnhet, de ha már voltál olyan helyzetben, ami után szégyellted magad, hogy nem szólaltál fel, akkor azt is beláthatod, hogy ezek mennyire hasznosak tudnak lenni! 


Két dolog teszi nagyon fontossá ezt a felkészülést: (1) az előítéletes megjegyzés gyakran erős érzelmeket vált ki, ami miatt “lefagyunk” és nem találjuk a szavakat és (2) ha a bántó megjegyzés kezeletlenül marad, az tovább erősödik idővel és végül érvényt is nyerhet magának.

A konkrét példák előtt 7 általános irányelvet mutatok be.

 1. Amikor észreveszel egy helytelen/sértő szóhasználatot vagy viselkedést, akkor reagálj rá!
  Folyamatosan figyeljük egymást és tanulunk egymástól, hogy mi az elfogadható és mi nem. Ha szó nélkül hagyunk egy ilyen esetet, akkor azzal csendben jóváhagyjuk azt. Azonban első a biztonság! Ha veszélyben éreznéd magad a felszólalástól, akkor inkább később, egy biztonságos környezetben térj vissza rá vagy kérj külső segítséget.
 2. A zsebszövegek legyenek semlegesek, semmiképp se legyenek támadóak!
  Sok helyzetben a sértő nyelvhasználat vagy viselkedésmód nem szándékos, inkább figyelmetlenségből vagy ismerethiányból adódik.
 3. A felszólalásodat követheti pár kellemetlen pillanat, ezzel a gondolattal barátkozz meg!
  Hidd el, hogy ezzel jót teszel a résztvevőknek. Ez a pár megfagyott pillanat elég arra, hogy az emberek összegyűjtsék a gondolataikat a történtekről és bátorságot merítsenek egy mélyebb beszélgetésre. Különösen értékes pillanatok ezek, amikor magadat kapod rajta egy rosszul elsült megjegyzésen. Az első mondat kimondására elég egy pici bátorság löket, a további elmélyült beszélgetésre pedig össze tudod gyűjteni a bátorságodat ebben a pár pillantban.
 4. Olyankor is használd a zsebszövegeket, amikor nem tudod mit mondhatnál utána!
  Ezzel lehetőséget adsz a tanulásra magadnak és másoknak is. Megoszthatod a már meglevő tudásod a helyes szóhasználatról/viselkedésről, annak következményeiről és tovább gazdagíthatod saját ismereteidet is.
 5. Légy hiteles!
  Gyakorold hangosan a mondatokat, hogy éles helyzetben könnyen elő tudd hívni azokat.
 6. Vedd figyelembe a helyzet sajátosságait, amikor a zsebszövegeket használod!
  Például: kik figyelnek, kik vannak jelen, mi lehet a felszólalás vagy a hallgatás hatása.
 7. Mondd el téged hogy érint a megjegyzés, benned mit váltott ki!
  Az érzéseid vitathatatlanul a tiéd, azt nem vehetik el tőled és nem vitathatják azt. Habár ezzel sebezhetővé válhatsz, de jelentősen növeled is az esélyét, hogy az üzeneted célba érjen és egy mély beszélgetésnek adsz teret.

Vigyázz, kész, tölts! Példák zsebszövegre

Az alábbi mondatokkal könnyen félbeszakíthatod az előítéletes viselkedést/megjegyzést és a befogadó magatartás példaképévé válhatsz a mindennapokban.

 • Rosszul érint az elhangzott megjegyzés. Tudnánk egy picit beszélni arról amit az előbb mondtál? 
 • Nem vagyok benne biztos, hogy felméred a szavaid hatását rám/a környezetedre. Újra tudnád kérlek fogalmazni?
 • Nem tudom mit mondhatnék az elhangzottak után, de úgy érzem meg kell állnunk egy pillanatra. Rossz érzéseket váltott ki belőlem a megjegyzésed. (Ezután hagyni kell, hogy a másik fél beszéljen akár hosszú, kínos, csendes pillanatok árán is. Ezalatt mi magunk is sebezhetőek vagyunk, de a beszélgetést új szintre emeli.)

Készülj fel az ezt követő beszélgetésre!

A legkülönbözőbb reakciókat válthatod ki az elismeréstől kezdve, a bocsánatkérésen keresztül a védekező álláspontig. 

 • Ha elismerik a tévedést, akkor köszönd meg és segítsd a helyzet tisztázást.
 • Ha úgy érzed a másik fél nem érti a problémát és nem érzi a szavai hatását, segíts a megértésben példák segítségével.
 • Ha úgy érzed a beszélgetés a személyes meggyőződés irányába terelődik, próbálj tárgyilagos maradni, hivatkozni a méltányosságra és emberi méltóságra.
 • Ha kényelmetlenül érzed magad a helyzetben tudd, hogy ez normális egy ilyen nehéz helyzetben. Nyugodtan adj neki hangot is.

Mi tévők legyünk, amikor mi fogalmazunk helytelenül?

Nem az a kérdés, hogy ez elő fog-e fordulni hanem az, hogy mikor és mit teszünk olyankor. Az alábbi három tippet követve profiként tudod majd kezelni a helyzetet!

 1. Ismerd el a hibát és kérj bocsánatot!
  Akár te magad veszed észre vagy szólnak neked a botlásról, tiszteletteljesen és bátran nézz vele szembe. Ha úgy érzed a védekezésen gondolkozol, akkor végy egy mély levegőt és lassíts le.
zsebszövegek ha mi hibáztunk

2. Fogalmazd újra!
Az teljesen rendben van, hogy nem mindig találjuk a megfelelő kifejezést. A lényeg, hogy próbálkozzunk.

zsebszövegek ha mi hibáztunk másolata

3. Tanulj, tanulj és tanulj!
Kérj segítséget, ha szükséged van rá. Akár a konkrét helyzetben, akár később.

zsebszövegek ha mi hibáztunk (1)

Fontos megjegyezni, hogy nincs univerzális recept. Remélem a fenti ötletek segítenek az elindulásban. Tartsd szem előtt, hogy saját stílusodnak és a helyzetnek megfelelően alakítsd a mondatokat! A tudatos felkészülés, az előzetes átgondolás és néhány előre megfogalmazott rövid mondat és szófordulat biztosan a segítségedre lesz a nehéz helyzetekben. 

Mindenképpen hatással vagyunk a közösségre amiben élünk hiszen együtt és egymást tükrözve alakítjuk ki a szokásokat, normákat. Ezért érdemes tudatosítani magunkban, hogy mit tartunk elfogadhatónak és mit teszünk az érvényesítése érdekében. Mindennapi figyelmességgel pozitív, befogadó környezetet tudunk teremteni.

 

Kép: https://unsplash.com/photos/gold-iphone-6-on-persons-pocket-VJRP_JnKoU0

Források:

https://www.fastcompany.com/90821266/offensive-coworkers-response-diversity-hate-speech-misgendering

https://invoice.2go.com/blog/how-to-handle-inappropriate-comments-with-authority-and-grace/

https://www.adl.org/sites/default/files/documents/assets/pdf/education-outreach/Responding-to-Bigoted-Words.pdf