maacraft_logo

 

 

Designerek tervezik, autizmussal élő fiatalok valósítják meg – így készülnek termékeink miskolci műhelyünkben.

A MAACRAFT egy design – és egyben szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. Magas minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítünk, miközben értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét. Emellett a kertgondozás, kézműves technikák elsajátítása segít abban, hogy a kognitív és manuális képességeiket fejlesszék, valamint a vizuális kultúrára reflektáló ismereteket sajátíthatnak el a munkaterápiás foglalkozások keretében. Termékeinket designerek tervezik, konduktorokkal és szakemberekkel pedig gyártható termékekké fejlesztik azokat. Minden megvásárolt MAACRAFT termékkel a műhely autizmussal élő fiatal felnőttjeit támogatod.

A Maacraftnál hiszünk a fenntarthatóságban és igyekszünk, hogy minden alapanyagunkat lokálisan állítsuk elő, a kertünkben. Kincsesbánya mivolta mellett a kert még egy fontos funkciót lát el, terápiás kertként működik. A program fiataljai rengeteg időt töltenek a szabadban, ők gondozzák a növényeket, a kertészkedés pedig segít abban, hogy minél több fizikai inger érje őket, védett környezetben, mely segít állapotuk javulásában.

Minden növény alapú termék, amit a kínálatunkban találsz ebből a kertből kerül ki. Teáink, gyógynövényeink és fűszereink alapanyagait az autista fiatalok ültetik, nevelik és dolgozzák fel, magas minőségű delikátesz termékké. A célunk, hogy ezt a folyamatot még profibbá és hatékonyabbá tegyük, ebben segítőkre is akadtunk. A tehetséges építész csoport, az Architects Uncomfortable Workshop tervezte a kertben található padokat és a szárítóinkat, mely egyben meditációs helyiség is, hatását a száradó növények illata erősíti. Hiszünk a kertek és a kertészkedés gyógyító, relaxáló erejében és környezetvédelmi hatásában, így mindenkit arra biztatunk, hogy önmaga is műveljen kertet még akkor is, ha csak egy balkonládányi helye van.

"Ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson az autisták ügye, nem a legagresszívabb módszereket kell követnünk. Nem akarom, hogy mindenáron megértsék az autizmus jelenségét, nem akarom letuszkolni a torkukon, hogy márpedig mindenkinek érzékenynek kell lennie. Olyan csatornákat kell kiépíteni, ami az átlagember komfortzónájába be tud hatolni. Például elmondjuk és megmutatjuk azt, hogy Anasztázia csodaszép táskát csinál, Dávid meg rocksztárként csiszolja azt a fadarabot." Forrás: Forbes

Forrás: https://maacraft.org/