Programajánló a befogadó társadalomértmájus 31, 2024

Sok-sok program vár minket Budapesten, ahol a mai társadalmi kihívásokról, a megküzdési stratégiákról és a befogadásról tanulhatunk élményszerűen. Ezekből hoztam ízelítőt a mostani posztban.

A poszt írását egy áprilisi élményem inspirálja, ami az aktív emlékezésre hívta fel a figyelmet. A DePART társulat a Budapest Galériában mutatta be Ha mindenki meghallaná című hanginstallációját a Porajmos, roma holokauszt, elfeledett áldozatainak emlékére. Az aktív emlékezés jóval többet takar mint egy egyszerű visszagondolás vagy megemlékezés. Az aktív emlékezés számomra cselekvés: amikor elvisszük a hírét az áldozatoknak; amikor részt veszünk a társadalom formálásban, hogy korábban elkövetett hibáinkat elkerüljük; amikor keressük a tanulás és segítségnyújtás lehetőségét, hogy befogadó közeget teremtsünk magunk körül. A javasolt programok ezeket célozzák meg és platformot adnak, hogy erről tanuljunk és beszélgessünk.

Budapest Galéria

A Budapest Galéria jelenleg az Az óceán falai című kiallításnak ad otthont, ami a napjainkban jellemző multikulturális városi élet lélektanát mutatja be elképzelt illetve megélt tapasztalatok és több éves kutatás eredményei alapján. A közös városi élettér sokszor a tagoltság látszatát kelti, amelyet a közbeszéd gyakran erősít, miközben egy sokszorosan összefonódó, közösen formált térről van szó. A nemzetek, etnikumok vagy egyéb más csoporthoz való tartozás mentén kirajzolódó társadalmi törésvonalak a városképben is tükröződnek, amelyek a kirekesztés és elkülönülés szemmel látható jelei. Ez egyszerre a külső és belső akarat eredménye, azaz egyszerre látjuk ebben a hatalommal bírók szemléletmódját és a csoporthoz tartozók egyéni motivációit. A kiállítás címében szereplő fal nem a védelmező városfalra utal, hanem a városon belüli komplex hierarchiára: kik férhetnek hozzá a közös terekhez, szolgáltatásokhoz, hogyan és miért alakulnak ki buborékok és mi szükséges a békés együttéléshez.

A kiállítást június 9-ig nézhető meg az óbudai Budapest Galériában illetve több interaktív programmal is várják az érdeklődőket. 

  • Június 1. 16:00 Óceán falai tárlatvezetés a kiállítás kurátorával
  • Június 8. 11:00 családi délelőtt a Pető Intézet szervezésében, inkluzív művészeti foglalkozás
  • Június 8. 17:00 Kurátori tárlatvezetés és interaktív, kreatív várostervezési workshop felnőtteknek

Még több információért látogassatok el a Budapest Galéria honlapjára.

Kép_Niklas Goldbach, HABITAT C3B, 2008, video still
Kép: Niklas Goldbach, HABITAT C3B, 2008, video still

Bura Galéria

 

A Bura Galéria progresszív roma galériaként határozza meg magát és kritikai művészeti narratívákat mutat be a roma kultúra részeként. A VIII. kerületben található, ahol jelenleg a A művészet cigánybűnözés című kiállítás tekinthető meg. A művészek görbe tükröt tartanak a magyar társadalomnak és a saját bőrükön és környezetükben tapasztalt kirekesztettséget mutatják be. A kiállítás egy formabontó, hangos jaj-kiálltás, ami kizökkent, meghökkent, elgondolkodtat. Jelképesen május 16-án, a Roma Bátorság és Ifjúság Napján nyitották meg a kiállítást. Éppen 80 éve, hogy ezen a napon az auschwitz-birkenau-i koncentrációs táborban a romák összefogtak és fellázadtak fogvatartóik ellen. A történelmi esemény és a mai kiállítás üzenete ugyanaz: kiállunk magunkért, megmutatjuk mire vagyunk képesek, összefogunk és megvédjük magunkat.

A galériát csütörtökön, pénteken és szombaton lehet látogatni 15:00 és 19:00 óra között. Érdemes követni a Bura Galériát facebookon és instagramon, ott tájékozódhattok a legfrisseb eseményekről, tárlatvezetésekről, kerekasztalbeszélgetésekről.

Cigánybűnözők művészeti csoport (Fotó_ Bura Galéria Facebook oldala)
Cigánybűnözők művészeti csoport (Fotó: Bura Galéria Facebook oldala)

Péli Tamás Múzeum

 

Budapest egyik legújabb múzeuma az újpesti Péli Tamás Múzeum, ami májusban nyitotta meg kapuit. Péli Tamás nemzetközi színtéren is elismert roma származású képzőművész, aki a 20. század második felében élt és alkotott. Ez az állandó kiállítás hiánypótlónak tekinthető, hiszen a művész nem élhette meg a magyarországi széleskörű elismerést, így utólag tisztelgünk előtte. Sajátos, mitologikus művészetet teremtett és célja volt az önálló roma képzőművészet megteremtése és becsatornázása az európai képzőművészetbe. Kettős identitása meghatározó volt, amelyről így nyilatkozott:

Homlokomon kettős aranypánt van. Az egyik a cigányságom, egyik pedig a magyarságom, és egyikről sem vagyok hajlandó lemondani.“

Ezt alkotásaiban is feldolgozza, az egyik leghíresebb a Születés, amelynek a hivatalos címe sokat mondó: A cigányság és a magyarság összefonódó történetének jelenetei (Születés).

Péli Tamás Születés (részlet) (FotóForrás Keppel Ákos, BTM Vármúzeum )
Péli Tamás Születés (részlet) (Fotó: Keppel Ákos, BTM Vármúzeum )

Fedezd fel a köztereket egy új útmutatóval!

 

A Tom Lantos Intézet emberjogi szervezet hozta létre a Roma Köztér Adatbázist, amiben összegyűjtik a roma kiválóságoknak, művészeknek, hétköznapi hősöknek, történelmi tragédiák emlékére állított emlékműveket nem csak Budapesten, de az országhatáron túl is. A történelem megismerése és példaképek állítása fontos szerepet játszik a kultúra építésben és az identitás kialakításában. Továbbá ez a megjelenítés erősíti a romák társadalom egészéhez való pozitív hozzájárulásának szélesebb körben való megismerését. 

Az interaktív adatbázis többek közt település és alkotók alapján is szűrhető és a találatok térképen és lista nézetben is megjelennek. Az alkotásra kattintva elolvashatjuk a részletes hátteret, a mögöttes történetet, a technikai információkat és még képet is látunk róla.

Kép_ Puczi Béla emléktáblája is megtalálható a Roma Köztér Adatbázisban
Kép: Puczi Béla emléktáblája is megtalálható a Roma Köztér Adatbázisban