Szuno
 
 
Egy apró, határmenti zsáktelepülésen, Toldon teremtünk munkahelyet hátrányos helyzetű embereknek, akik szeretnének tenni családjuk, gyermekeik jövőjéért.
Helyszín: Told/Berettyóújfalu
Alapító szervezet: Igazgyöngy Alapítvány
Nemzetközileg minősített társadalmi vállalkozás
Hiszünk abban, hogy minden emberben ott rejtőzik a lehetőség, hogy megváltoztassa a sorsát. A SZUNO születésekor arról álmodtunk, hogy egy sikeres, önfenntartó vállalkozást építünk azokkal a toldi emberekkel, akik szeretnének tenni a családjuk, gyermekeik jövőjéért.
Ezért kapta vállalkozásunk a Szuno nevet, ami cigányul álmot jelent.
Toldon vagyunk, egy apró, határ menti zsáktelepülésen. A 350 fős falut a szolgáltatók már rég elhagyták, nincs iskola, nincs játszótér, bolt, de még csak kocsma sem. A kis falut sok-sok éve tartja béklyóban a mélyszegénység.
Az itt lakó emberek többségének nem volt arra lehetősége, hogy az általános iskola után szakképesítést szerezzen. A településen az egyetlen legális munkalehetőség a közmunka, ami önmagában nem elég ahhoz, hogy kitörhessenek a generációs szegénység köréből.
Társadalmi vállalkozásunkban azért dolgozunk, hogy a következő generációk számára a mélyszegénység már a múlté legyen. Hogy a közös értékteremtés, a mindennapi munkavégzés által nem csak az anyagi biztonság, de a továbbtanulás és munkahelyválasztás lehetősége is adott legyen számukra.
A toldiak számára ez a kis falu jelenti a világot, itt kell a változást elindítanunk. Az Igazgyöngy Alapítvány ezért itt hozta létre a SZUNO társadalmi vállalkozást 2012-ben.
Az utóbbi 9 évben 26-an dolgoztak nálunk a faluból, és 47-en készítettek hímzést a termékekre. Jelenleg hat főt foglalkoztatunk teljes állásban Toldon, és két varrónőt Berettyóújfaluban. Ez idő alatt rengeteget fejlődött a vállalkozás: egyre többen ismerik a SZUNO márkát, egyre jobb minőségűek a termékeink, az álmokból célok lettek, amiket lépésről lépésre megvalósítunk.

Forrás: https://szuno.com/