Határátlépések matyodesign módraszeptember 24, 2023

Június 27-én közel 60 fős szakmai közönség előtt nyílt meg a tokiói Liszt Intézet legújabb kiállítása. A „Népviselet újragondolva” kiállítás koncepciója olyan magyar kortárs divattervezők bemutatása, akik a modern ruhák tervezésekor magyar népművészeti motívumokat is felhasználnak. 9 kortárs divattervező 17 ruhája érkezett a szigetországba, hogy új inspirációt adjon a japán piacnak. 

A félórás divatbemutató során a kalocsai, matyó, sárközi hímzések, a bihariszűr-készítés, a halasi csipke, a kékfestő és magyar mondavilág is bemutatkozott a 17 ruhának köszönhetően. A bemutató során ismertető hangzott el a ruhákon felhasznált magyar népművészeti motívumokról, technikákról és a tervezői koncepciókról, végül pedig kalocsai és matyó népviseletbe öltözött japán modellek is színpadra léptek, hogy a japán közönség számára egyértelműen érzékelhető legyen a kapcsolat a modern ruhák és az autentikus népviseletek között. 

Forrás: culture.hu

A kiállításon a matyodesign újragondolt ruhái is figyelmet kaptak. A matyodesign úgy tartja fenn a matyó hímzés kulturális örökségét, hogy termékei a legmodernebb elvárásoknak is megfelelnek. 45 asszonynak adnak munkát egy pici északkelet-magyarországi faluban – közösséget hoztak létre, ahol idősebb és fiatalabb generációk együtt alkotnak időtálló, egyedi darabokat.
Többet szeretnél tudni róluk? Kattints ide!

A matyodesign nem csak az ország határait lépi át – megszokott módszerein is bátran változtat, ha korszerűbb, jobb megoldást talál.

Ezentúl nem csak a már jól ismert tardi származású fiatal és csinos modellükön ismertetik meg a kollekció darabjait. Azt szeretnék megmutatni, hogy attól, hogy egy nő érettebb, még nem kell ódzkodnia a színektől, mintáktól. Ehhez Mariannt hívták segítségül, aki hihetetlen profin és lazasággal viselte ruháikat és tűrte a fotózás kimerítő procedúráját. 

Forrás: https://www.facebook.com/matyodesign

 

A matyodesign az igazi eredeti szépséget értékeli, minden korosztályban.